'Auteursrechtenclubs moeten onder toezicht NMa'

Redactie

Buma/Stemra moet zo snel mogelijk onder toezicht komen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dat stelt Tweede Kamerlid voor D66 Kees Verhoeven naar aanleiding van aanhoudende klachten over de muziekauteursrechtenorganisatie.

Naast Buma/Stemra moeten ook andere auteursrechtenorganisaties, zoals die voor schrijvers en filmproducenten, voortaan onder toezicht komen van de NMa. De onduidelijkheid over de relatie tussen uitgevers en makers duurt al veel te lang, vindt D66.

Auteursrechten moeten net als de organisaties die deze beheren op de schop, vindt Verhoeven. "Creatievelingen zijn de dupe van de monopolistische beheersorganisaties die niet duidelijk zijn over wat er met hun inkomsten gebeurt. Het vertrouwen van componisten is tot het vriespunt gedaald."

Door de organisaties onder toezicht van de NMa te stellen hoopt D66 dat muzikanten en componisten beter zicht krijgen op hun rechten. Daarnaast moet meer controle komen op de tarieven die Buma/Stemra hanteert voor muziekgebruikers als radiostations en winkeliers.

Componist Rob Bolland hevelde afgelopen zomer al zijn zaken over naar Duitsland. Hij had al jaren een conflict met Buma/Stemra en zit nu bij de Duitse zusterorganisatie Gema. Bolland zei 1,2 miljoen euro aan royalty's te zijn misgelopen. Onlangs werd de ruzie in een kort geding beslecht.

Buma/Stemra beheert de auteursrechten van muziekauteurs en int namens hen geld als de muziek publiekelijk wordt gedraaid. De organisatie valt, net als andere zogeheten 'collectieve beheersorganisaties' onder verantwoordelijkheid van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD).


D66 wil auteursrechtenclubs onder toezicht NMa (Foto: Novum)