Nieuwe aanklachten in Politkovskaja-zaak

Redactie

In de zaak van de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja worden vrijdag nieuwe aanklachten ingebracht. Dat heeft het Russische openbaar ministerie bekendgemaakt. Het is vrijdag precies vijf jaar geleden dat Politkovskaja in het flatgebouw waar ze woonde werd vermoord.

Tegen de man die ervan verdacht wordt Politkovskaja in de lift van haar flatgebouw te hebben doodgeschoten, Roestam Machmoedov, en tegen een aantal andere verdachten, onder wie twee broers van Machmoedov, worden nieuwe aanklachten geformuleerd. Voorts wordt het vermoedelijke brein achter de moord, de Tsjetsjeen Lom-Ali Gaitoekajev, in staat van beschuldiging gesteld.

Politkovskaja, die werkte bij de krant Novaja Gazeta, volgde als journaliste het Kremlin zeer kritisch. Ook stelde ze mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië aan de kaak.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft gezegd dat journalisten in Rusland om politieke redenen vervolgd en veroordeeld worden en dat kritische berichtgeving wordt ontmoedigd. Een aantal moorden op journalisten is nog altijd onopgelost.


Nieuwe aanklachten in Politkovskaja-zaak (Foto: Novum)