Volleybaldames en -heren naar Kroatië voor preOKT

Stefan (sportfreak)

In Luxemburg vond eerder vandaag de loting voor de pre-Olympische kwalificatietoernooien, die volgende maand worden gespeeld, plaats. De Oranje volleybalvrouwen komen van 8 tot en met 13 november in actie in Kroatië en ontmoeten daar het gastland, Frankrijk, Israël, Griekenland en Zweden. Ook de mannen spelen in Kroatië, waar zij om een startbewijs voor het OKT in mei volgend jaar strijden tegen Finland, Slovenië, Portugal, Oekraïne en Kroatië. Dat toernooi wordt gespeeld van 22 tot en met 27 november.

Alleen de winnaars van de pre-OKT's plaatsen zich voor het Europese OKT, dat in mei 2012 voor de mannen in Sofia (Bulgarije) en de vrouwen in Istanbul (Turkije) wordt georganiseerd. Slechts de winnaars daarvan mogen naar London. Voor zowel het dames- als herentoernooi geldt dat de toernooien worden opgedeeld in twee poules van drie landen. De nummers 1 en 2 van ieder trio gaan door naar de halve finales en bij winst naar de toernooifinale.

Bondscoach van de mannen Edwin Benne weet wat hem te doen staat. "Na een moeilijke periode willen we stap voor stap terugkeren naar het juiste niveau. Kwalificeren voor London 2012 wordt heel moeilijk, dat realiseren wij ons. Maar, er zijn altijd kansen en als topsporter moet je je best doen die te grijpen. Grootste tegenstand op ons preOKT verwacht ik van het gastland, dat met diagonaal speler Omreçen een speler van wereldklasse in huis heeft. Ook Finland is sterk op het moment, in de voorbereiding op onze wedstrijden tegen Roemenië verloren we drie keer van hen."

Poule-indeling preOKT's dames:
toernooi 1 Rusland, Spanje, Roemenië, België, Slowakije, Oostenrijk
toernooi 2: Nederland, Frankrijk, Kroatië, Israël, Griekenland, Zweden
toernooi 3: Tsjechië, Azerbeidzjan, Bulgarije, Oekraïne, Hongarije, Denemarken

Poule-indeling preOKT's heren:
toernooi 1: Slowakije, Turkije, Estland, Oostenrijk, Spanje, Montenegro
toernooi 2: Frankrijk, Tsjechië, België, Duitsland, Griekenland, Letland
toernooi 3: Finland, Slovenië, Portugal, Kroatië, Nederland, Oekraïne