[Upd] Ogier wint Rally van Frankrijk, Kuipers vijfde

Peterselieman

Sébastien Ogier heeft de Rally van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Fransman bleef met zijn Citroën de Mini van de Spanjaard Dani Sordo uiteindelijk 6,3 seconden voor. Derde werd de Noor Petter Solberg. Dennis Kuipers werd de beste Nederlander ooit in een WRC-rally met een zesde plaats.

De rally kende in het begin met Sébastien Loeb al een belangrijke uitvaller. De Fransman had op de derde proef een opgeblazen motor, waardoor voor hem het evenement voorbij was. Dat was het voor die proef al voor Kimi Räikkönen die bij het opwarmen van zijn banden zijn Citroën in de achterzijde van de Ford van Henning Solberg parkeerde en met schade op moest geven.

Ford wist maar ten dele van het uitvallen van Loeb te proviteren, want Mikko Hirvonen was met de vierde stek de beste rijder van het Amerikaanse merk. De Fin kreeg deze plaats cadeau van teamgenoot Jari-Matti Latvala die bij proef 23 te vroeg incheckte en zo twee minuten straftijd kreeg. Achter dit duo eindigde Dennis Kuipers op een fraaie zesde plaats, zijn beste resultaat in het WRC tot nu toe. Peter van Merksteijn jr. kwam niet aan de finish.

In het kampioenschap gaat Loeb met nog twee wedstrijden voor de boeg aan de leiding met 196 punten. De Fransman heeft in de ranking Citroën-teamgenoot Sordo en Hirvonen slechts drie punten achter zich staan.

Update 13:05 uur

Petter Solberg is uit de uitslag van de Rally van Frankrijk geschrapt omdat zijn Citroën bij de weging na afloop van de rally te licht bleek te zijn. Hierdoor schuift Hirvonen naar plaats drie in de wedstrijd, voor Latvala en Kuipers die hiermee een vijfde plaats behaalde.

De diskwalificatie van Solberg heeft ook in de titelstrijd gevolgen, want de leiding in het klassement wordt nu gedeeld door Loeb en Hirvonen met 196 punten. Loeb heeft echter wel meer overwinningen behaald dan de Fin waardoor hij bij een gelijk aantal punten bovenaan blijft staan.