Iran ondervraagt mensen over banden met BBC

bennootje

De Iraanse autoriteiten hebben een onbekend aantal mensen ondervraagd over banden met de Farsi-talige dienst van de BBC. Dat heeft het hoofd van de Iraanse inlichtingendienst Heidar Moslehi zondag gezegd op de Iraanse staatstelevisie.

Moslehi beschuldigde de Britse omroep ervan als dekmantel te fungeren voor de Britse inlichtingendiensten. "De Britse inlichtingendiensten zijn een nieuwe fase van anti-Iraanse activiteiten ingegaan onder de dekmantel van de BBC", aldus Moslehi. Hij leek indirect te waarschuwen voor nieuwe arrestaties. "Dit is het begin van onze activiteiten inzake deze kwestie. We zullen onze taken in deze zaak krachtig vervullen wanneer dat nodig is."

De BBC kreeg tevens een veeg uit de pan, omdat de omroep Iran schade zou berokkenen door Iraanse dissidenten en oppositiegroepen een platform te bieden. Deze groepen zouden erop 'gericht zijn de islamitische republiek schade toe te brengen', aldus Moslehi

Eveneens zondag verklaarde het plaatsvervangend hoofd van de Iraanse rechtspraak, Ebrahim Raisi, dat mensen die werken voor de BBC behandeld worden als personen die de islamitische staat in Iran willen ondermijnen. "Door satellietzenders op te zetten proberen de vijanden het systeem te beschadigen", aldus Raisi. "Deze zenders ontvangen hun informatie van inlichtingen- en spionagediensten. Diegenen die voor deze zenders werken zullen worden onderzocht."

Eerder deze maand werden in Iran zes onafhankelijke filmmakers opgepakt. Zij zouden de BBC videobeelden en nieuwsberichten ter hand hebben gesteld, die volgens Iran schadelijk waren voor het land. De BBC zegt de rechten van de films te hebben gekocht, maar geen opdracht te hebben gegeven voor de productie ervan. De arrestatie van de filmmakers is volgens de BBC een poging de omroep onder druk te zetten.

Iran heeft zich veel moeite getroost om uitzendingen in het Farsi van onder meer de BBC en Voice of America te storen. Ook zijn de websites van deze organisaties geblokkeerd. Teheran beschuldigt de BBC en de Britse regering ervan aangezet te hebben tot de massaprotesten die na de presidentsverkiezingen in 2009 uitbraken. De BBC en de Britse regering ontkennen de aantijgingen.