Dag van TV Canon zet 60 titels op een rij

Redactie

De Dag van de TV Canon zal vrijdag een lijst opleveren van de 60 meest beeldbepalende tv-programma's van de afgelopen 60 jaar. Radio 5 Nostalgia en Nederland 1 ontvangen de hele dag gasten uit het tv-verleden in speciale uitzendingen vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

De kop in dit epicentrum is er alvast af, want de 5 programma's in de categorie Jeugd zijn als eerste bekendgemaakt. Het zijn de klassiekers de Fabeltjeskrant, Swiebertje, Pipo de clown en Stuif es in. Ook Het Klokhuis, dat nog wel op tv te zien is, is in de canon opgenomen.

In de loop van vrijdag wordt duidelijk welke programma's uit de overige 11 categorieën een plek in de canon krijgen. Ieder uur worden 5 titels aan de lijst toegevoegd tot de canon compleet is. Op 2 oktober bestaat de televisie in Nederland precies 60 jaar. De publieke omroep besteedt al het hele jaar uitgebreid aandacht aan het jubileum.

De canon is samengesteld op basis van 52.000 stemmen die mensen sinds februari hebben uitgebracht via de website www.tvcanon.nl. Per categorie mochten ze een stem uitbrengen op een voorgedragen programma of zelf een titel aandragen.

Dag van TV Canon zet 60 titels op een rij
Dag van TV Canon zet 60 titels op een rij (Foto: ANP)