Lerarentekort tijdelijk gedaald

Redactie

Het lerarentekort was vorig schooljaar minder hoog dan het jaar daarvoor. De komende jaren neemt het tekort echter weer toe. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) in de nota Werken in het Onderwijs 2012.

Vorig schooljaar waren er gemiddeld 950 vacatures. Het jaar daarvoor bedroeg dit aantal 1070. Door onder meer de kabinetsmaatregelen om de positie van leraren te verbeteren is de situatie rooskleuriger, zegt Zijlstra. Ook werken leraren nu bijna twee jaar langer door.

Zijlstra onderstreept dat 'stevige maatregelen op het gebied van leraren onverkort van kracht blijven'. De beloningen van leraren gaan omhoog en volgend jaar steekt het kabinet zevenhonderd miljoen euro in het Actieplan Leerkracht. Dat bedrag loopt op tot een miljard euro vanaf 2020.

Door vergrijzing van leerkrachten in het voortgezet onderwijs en een toenemend aantal leerlingen wordt in 2015 een tekort van vierduizend leerkrachten verwacht. Vanaf 2016 neemt dat af. In 2020 is er in het voortgezet onderwijs naar verwachting evenwicht tussen de vraag naar en aanbod van leraren. In het primair onderwijs kunnen na 2017 juist weer serieuze tekorten ontstaan, waarschuwt Zijlstra.

De vraag naar nieuwe leraren in het voortgezet onderwijs is het grootst in de Randstad en het kleinst in Groningen, Roermond en de Westelijke Mijnstreek.