Shell mogelijk vervolgd voor lek Noordzee

Redactie

Shell wordt mogelijk vervolgd voor het olielek half augustus bij het Gannet-Alpha-platform in het Britse deel van de Noordzee. De Britse minister van Energie en Klimaatverandering Chris Huhne heeft bevestigd dat de resultaten van een onderzoek naar het lek naar de openbare aanklager in Schotland gestuurd zullen worden.

"Mijn departement en de Britse overheidsdienst voor gezondheid en veiligheid zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van het incident", aldus Huhne, eraan toevoegend dat het onderzoek waarschijnlijk 'enkele maanden' zal duren.

"Het volledige verslag zal naar een fiscale openbare aanklager gestuurd worden, die vervolgens zal overwegen of vervolging op zijn plaats is", aldus Huhne. Eerder meldde het ministerie slechts 'indien van toepassing' de resultaten van het onderzoek naar de openbaar aanklager te sturen.

Shell was niet direct beschikbaar voor commentaar.

Van 10 tot en met 19 augustus werd door het lek bij het olieplatform 180 kilometer ten oosten van het Schotse Aberdeen 218 ton olie gelekt, wat gelijk is aan dertienhonderd vaten ruwe olie.

Huhne zegt 10 augustus geïnformeerd te zijn over het lek, waarna Shell hem de volgende dag meldde het lek gedicht te hebben.

Vrijdag 12 augustus bleek in de namiddag echter uit luchtfoto's dat het lek voortduurde, waarbij de kans op 'aanzienlijke vervuiling' groot bleek. Shell bevestigde de vermoedens later op de dag, wat leidde tot een storm van kritiek van milieuorganisaties en Schotse politici over de trage nieuwsvoorziening vanuit het concern.