'Vader van de popart' Hamilton (89) overleden

Redactie

Richard Hamilton, de Britse artiest die door velen werd gezien als de vader van de popart-stroming, is dinsdagochtend op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn galerie bekendgemaakt.

Hamilton, die bevriend was met Paul McCartney, was de ontwerper van de spraakmakende hoes van de dubbelelpee 'The Beatles' uit 1968, ook wel bekend als 'The White Album'. Hamilton werkte ook vaak met de Engelse kunstenaar Peter Blake, de ontwerper van de beroemde Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band-hoes.

Bij Hamiltons meest bekende werken hoort ook het schilderij 'Swinging London'. Op het schilderij zien we Rolling Stones-zanger Mick Jagger in de boeien op de achterbank van een politieauto. Het schilderij werd gemaakt in de periode 1967-68, nadat Jagger samen met Hamiltons kunsthandelaar Robert Fraser werd gearresteerd op verdenking van gebruik en bezit van geestverruimende middelen.

Richard Hamilton wordt geboren op 24 februari 1922 in Londen. Hij verlaat school zonder diploma's en gaat lessen volgen bij een avondschool in St. Martin's. Hier ontdekt hij zijn talent voor schilderen. Later volgt er nog een studie bij de koninklijke academie en militaire dienstplicht. In 1956 debuteert Hamilton als kunstenaar met zijn collage 'Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing?' 

De kunstenaar werkte volgens de galerie aan een grote overzichtstentoonstelling die in 2013 en 2014 Los Angeles, Philadelphia, Londen en Madrid aandoet.


'Vader van de popart' Hamilton (89) overleden (Foto: Novum)