FC Sion: "Wij mogen terugkeren in Europa League"

Olga Kroeders

FC Sion moet van de Zwitserse rechter toegelaten worden tot de Europa League. Dat beweert de Zwitserse voetbalclub althans. De rechter in Vaud zou dat in een voorlopige uitspraak hebben gesteld. Sion werd kort voor de loting uitgesloten van het Europese voetbaltoernooi omdat het een transferverbod zou hebben genegeerd. Sion zou de plaats van Celtic moeten innemen.

Het is onduidelijk of de UEFA aan de uitspraak van de rechter gebonden is. Sion denkt van wel en boekte al een vlucht naar Madrid waar Celtic donderdag tegen Atlético Madrid speelt. De Europese voetbalbond houdt echter vol dat de Schotse club in de Europa League speelt.

De uitspraak van de Zwitserse rechter werd bekend terwijl de UEFA besliste over een beroep van Sion tegen de uitsluiting. De advocaten van Sion stapten naar de burgerrechter, een stap die tegen de FIFA-reglementen indruist, nadat ze eerder al door de UEFA, FIFA, het CAS en het Zwitserse hooggerechtshof in het ongelijk waren gesteld.

Sion haalde in 2008 de Egyptische doelman Essam el Hadary over om midden in het seizoen zijn club Al-Ahly de rug toe te keren en bij Sion te komen spelen. De Zwitsers werden in 2009 door de FIFA bestraft met een transferverbod van een jaar omdat ze in de zaak van El Hadary de transferregel hadden overtreden. Door allerlei beroepsprocedures werd dat verbod in januari pas van kracht.

Sion stelt zich op het standpunt dat het de straf al heeft uitgezeten en trok deze zomer zes nieuwe spelers aan. Vijf daarvan kwamen voor de Zwitsers in het veld in de play-offronde van de Europa League tegen Celtic. Die ploeg speelde beide wedstrijden onder protest en diende na uitgeschakeld te zijn een officiële klacht in.

De UEFA besliste daarop dat Sion niet-speelgerechtigde spelers had opgesteld en kende Celtic een reglementaire overwinning toe.