Arme landen minder afhankelijk van hulp

Redactie

Arme landen zijn steeds minder afhankelijk van financiële steun. Dankzij de hulp die zij de afgelopen jaren kregen, groeide de economie en hebben zij minder behoefte aan steun. Dat staat in een rapport van ActionAid, schrijft de Volkskrant dinsdag.

In 2000 werden ontwikkelingslanden voor zestig procent van de overheidsuitgaven geholpen door donoren. Negen jaar later was dat teruggebracht tot 38 procent. Van de 54 armste landen van de wereld, waren er in 2000 dertien afhankelijk van ontwikkelingshulp. In 2009 waren dat er nog negen.

Volgens onderzoeker Anna Thomas zijn de uitkomsten het bewijs dat ontwikkelingshulp werkt. "Dankzij de hulp is de economie in die landen gegroeid, en daardoor stijgen de belastinginkomsten", zegt ze. Volgens haar werkt steun het best als het gericht is op armoedebestrijding of als het land zelf kan bepalen wat er met het geld gebeurt.

Het Nederlandse kabinet geeft 33 landen rechtstreeks ontwikkelinghulp. Binnenkort wordt die lijst echter gehalveerd vanwege bezuinigingen, zo besloot het kabinet in maart. Onder meer Egypte, Suriname, Burkina Faso, Bolivia en Congo worden van de lijst geschrapt.