FNV-bonden komen er niet uit

Redactie

De FNV-bonden zijn niet tot een besluit gekomen over het pensioenakkoord. Na zestien uur vergaderen wilde FNV Bondgenoten dinsdagochtend niet verder onderhandelen. Dat meldde voorzitter Henk van der Kolk tegen Radio 1.

FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw hadden eerder al aangekondigd nee te gaan zeggen. De eerste, tweede en vierde grootste bond binnen de vakcentrale hadden, door middel van een gewogen stemming, de meerderheid van de stemmen in handen.

FNV Bondgenoten was fel tegen het akkoord dat was afgesloten tussen werkgevers, overheid en werknemers. Het akkoord leidde volgens de grootste bond tot een casinopensioen, waarbij de zwakste schouders de zwaarste last moesten dragen.

Abvakabo en FNV Bouw kondigden aan alleen ja te kunnen zeggen als het akkoord werd aangepast. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) is hen echter niet tegemoet gekomen door het mogelijk te maken dat mensen met een zwaar beroep en een laag inkomen zonder inkomensverlies met hun 65ste met pensioen kunnen gaan.

Kamp kondigde eerder aan dat als de vakcentrale nee zou zeggen, hij verder zou gaan met zijn eigen oorspronkelijke voorstel. Hierin wordt de pensioenleeftijd ook verhoogd naar 66 jaar, maar wordt de AOW niet verhoogd en komen er geen fiscale regelingen om te sparen voor een eerder pensioen.

Dinsdagochtend houdt Kamp een persconferentie naar aanleiding van de uitslag van de stemming binnen FNV. FNV-voorzitter Agnes Jongerius gaat dinsdagmiddag om de tafel met Kamp en de werkgevers.