'Minstens dertigduizend doden in Libië'

Redactie

Tijdens de ruim zes maanden durende opstand in Libië zijn zeker dertigduizend doden gevallen. Voorts zijn ruim vijftigduizend mensen gewond geraakt. Dit heeft de Libische interim-minister van volksgezondheid Naji Barakat gezegd.

De genoemde getallen zijn deels gebaseerd op verslagen van ziekenhuismedewerkers, lokale bestuurders en commandanten van de rebellen, zei Barakat.

Zeker vierduizend mensen worden nog vermist. Zij worden geacht dood te zijn of gevangen te zitten in de overgebleven bolwerken van Gadhafi-getrouwen, zoals Gadhafi's geboortestad Sirte. Hoewel het regime van Moammar Gadhafi uit Tripoli verdreven is, heeft het zich nog niet helemaal gewonnen gegeven. In een aantal steden zijn nog bolwerken van Gadhafi-getrouwen die de strijd niet opgeven.

Er wordt in ploegen gezocht naar geheime graven met daarin tegenstanders van Gadhafi. Deze week werden lichamen gevonden in Tripoli, en in twee dorpen nabij de hoofdstad.

De nieuwe autoriteiten in Libië vragen de bevolking volgende week de doden en vermisten op te geven in hun plaatselijke moskee, aldus Barakat. De rebellen hopen zo een nauwkeuriger beeld te krijgen van het aantal doden en vermisten. Volgens Barakat zijn van de dertigduizenden doden ongeveer de helft aanhangers van het verdreven regime.

Een van de zwaarst getroffen gebieden is de havenstad Misrata, de derde stad van Libië. Rebellen en strijders van Gadhafi vochten twee maanden lang om de heerschappij in de stad. Zeker tweeduizend rebellen kwamen om in Misrata, aldus Barakat, die zich beriep op nieuwe cijfers van de lokale bestuurders in Misrata.


'Minstens dertigduizend doden in Libië' (Foto: Novum)