Cult-regisseur George Kuchar overleden

dekatophetspek

Cult-regisseur George Kuchar is afgelopen dinsdag overleden aan de gevolgen van kanker. De gemiddelde bioscoopganger zal de naam waarschijnlijk weinig zeggen, toch maakte hij meer dan 200 films vanaf het midden van de jaren vijftig. George Kushar is 69 jaar oud geworden.

De op 31 augustus 1942 geboren Kuchar tweeling (George en Mike) maken vooral naam met hun experimentele undergroundfilms, vol bizarre plotwendingen en bizarre karakters, gemaakt van een minimaal budget. De films zouden een grote inspiratiebron vormen voor filmmakers zoals John Waters. Waters schreef het voorwoord voor het boek Reflections in a Cinematic Cesspool dat het de Kuchar tweeling was die "hem zelfvertrouwen gaven om te geloven in zijn eigen smaakloze stijl."

Net als de 'smaakloze' films van Waters waren ook de films van Kuchar niet voor een breed publiek gemaakt. Kuchar's meest bekende titels waren onder meer A Bathtub Named Desire (1956), The Naked and the Nude (1957), Lust for Ecstasy (1964), Hold Me While I'm Naked (1966), The Devil's Cleavage (1975), Club Vatican (1984), en Hush, Hush, Sweet Harlot (1999).

In 2007 was de Kuchar tweeling het onderwerp van Jennifer M. Kroot's documentaire getiteld It Came from Kuchar. Mick LaSalle, recensent van de San Francisco Chronicle, zou de documentaire omschrijven als de beste film waaraan de Kuchar's ooit hadden meegewerkt. Vanaf de jaren zeventig werkte George Kuchar als leraar bij het San Francisco Art Institute. George Kushar wordt overleefd door zijn broer Mike.