Italie: VN bereiden waarnemersmissie Libie voor

Redactie

De Verenigde Naties bereiden een voorstel voor een waarnemingsmissie naar Libië voor. Dat heeft de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini woensdag in het Italiaanse parlement verklaard.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN zou zijn plan op 30 augustus per brief aan premier Silvio Berlusconi hebben voorgelegd. Volgens Frattini willen de VN zowel politieke als militaire waarnemers naar Libië sturen. Zij moeten de Nationale Overgangsraad van de rebellen, die zich volgens Frattini binnen enkele weken volledig in Tripoli zal hebben gevestigd, helpen een nieuw bestuur en veiligheidsapparaat op te bouwen.

De politieke waarnemers helpen de Overgangsraad acht maanden later verkiezingen te organiseren voor een grondwetgevende vergadering. Vervolgens wordt die grondwet aan de kiezers voorgelegd, waarna reguliere verkiezingen volgen.

Van de VN-missie maken ook ongewapende militaire waarnemers deel uit. Zij krijgen de taak Libische politieagenten op te leiden. Volgens Frattini dragen vooral Arabische en Afrikaanse landen bij aan de VN-macht.

Eerder sloten de VN en de Overgangsraad de komst van VN-vredeshandhavers naar Libië uit.


Italië: VN bereiden waarnemersmissie Libië voor (Foto: Novum)