Rotterdam laat 'zwakke' cultuurinstellingen vallen

Harry

Rotterdam wil zich in de toekomst vooral inzetten voor 'sterke' cultuurinstellingen. Ook springt de stad niet bij voorbaat in de bres voor organisaties die geraakt worden de kabinetsbezuinigingen. De drie dansgezelschappen Scapino Ballet, Dance Works en Conny Janssen Danst moeten fuseren.

Dat staat in de plannen van het gemeentebestuur die cultuurwethouder Antoinette Laan (VVD) vrijdag presenteerde. De organisaties die vanaf 2013 subsidie kunnen verwachten zijn 'sterk' en van 'kwalitatief hoog niveau'.

Voor andere culturele instellingen kan Rotterdam de gevolgen van de rijksbezuinigingen niet opvangen, zegt de wethouder. De stad moet een 'eigen koers' kiezen en de verliezen als gevolg van het kabinetsbeleid niet bij voorbaat willen compenseren.

Verder wil Laan dat Rotterdam zich gaat profileren als stad voor jeugdtheater en -dans. Daartoe komt één centrum voor jongerentheater waar de vijf instellingen die er nu zijn in opgaan. De stad stelt 'geen directe middelen' meer beschikbaar voor cultuureducatie in het volwassenenonderwijs.

"We gaan hier voor kwaliteit. We doen samen ons best om te behouden wat goed is", zei Laan. Ze wil dat de culturele instellingen die overblijven beter zichtbaar zijn in de stad en bij de inwoners. De organisaties worden in hun subsidieaanvragen ook beoordeeld op ondernemerschap.

Het stadsbestuur in Rotterdam wil vanaf 2013 jaarlijks 76 miljoen euro beschikbaar stellen voor cultuur. Nu is dat negentig miljoen euro. In de periode tot en met 2016 moet dat een besparing van 56 miljoen euro opleveren. Eind 2012 wordt definitief besloten welke culturele instellingen nog subsidie krijgen.

De stadsfractie van D66 heef al aangegeven een hoorzitting in de gemeenteraad te willen organiseren over de plannen.