Jeroen Krabbé hoopt op schokkende film

Redactie

Jeroen Krabbé hoopt dat de film Alleen Maar Nette Mensen net zoveel stof doet opwaaien als het boek. "Het zou alleen maar goed zijn als mensen woedend voor de bioscoop gaan staan en de acteurs bekogelen", zegt de 66-jarige acteur tegen Novum Nieuws.

Krabbé snapt niet dat het boek van Robert Vuijsje uit 2008 racistisch en seksistisch werd gevonden. "Hij is bijna gelyncht geloof ik, in Zuid-Oost. Als dat met de film ook gaat gebeuren, hebben we goede publiciteit." De acteur vindt dat het boek juist respectvol omgaat met negerinnen. "Ik vind het een ode aan de zwarte, voluptueuze vrouw."

In het boek wil de joodse David zich afzetten tegen zijn elitaire ouders uit Amsterdam Oud-Zuid en stort zich op de Bijlmer op zoek naar de intellectuele negerin. Zijn ouders, gespeeld door Krabbé en Annet Malherbe, vinden zijn nieuwe obsessie maar niks.

David wordt in de film gespeeld door Geiza Weisz. Het is de eerste grote filmrol voor 24-jarige acteur. Weisz kijkt ook uit naar de reacties van het filmpubliek. "Ik ben wel benieuwd of mensen op straat dingen naar me gaan gooien of me juist beginnen te schuren."

De jonge actrice Imanuelle Grives maakt in Alleen Maar Nette Mensen van regisseur Lodewijk Crijns haar filmdebuut. Zij speelt het liefje van David, Rowanda. De actrice heeft erg gelachen om het boek. "Het is niet alleen een parodie op zwarte mensen, maar ook op Joodse mensen."

De opnamen van Alleen Maar Nette Mensen gaan zondag van start. De film draait vanaf 1 maart in de Nederlandse bioscopen.