'PvdA wil rol nieuwe koning inperken'

Redactie

Prins Willem Alexander moet als koning minder politieke ruimte krijgen dan zijn voorgangers. Dat vindt de PvdA, die volgende week toch tegen een initiatiefwetsvoorstel van de PVV voor 'modernisering van het koningschap' stemt. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

In een rapport dat vanaf nu de opstelling van de partij over de monarchie bepaalt, beveelt een partijcommissie aan de koning geen voorzitter van de Raad van State meer te laten zijn. Ook moet hij geen rol hebben in kabinetsformaties of bij een kabinetscrisis. Zo moet worden voorkomen dat de koning politieke invloed krijgt, zegt commissievoorzitter Joop van den Berg in de krant.

In het voorstel van de PVV staat ook nog dat de koning geen lid meer van de regering mag zijn. Volgens de commissie van de PvdA kan het geen kwaad als de koning dat is en daarom stemt de partij tegen het voorstel. Tot nu toe was niet duidelijk of de partij voor of tegen het voorstel zou zijn.

Voor de voorstellen van de PvdA is volgens de krant voldoende draagvlak bij de PVV, de SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Er is al langer een Kamermeerderheid voor het inperken van de macht van de koning, alleen de partijen zijn het tot nu toe oneens over de manier waarop dat moet gebeuren.

Het ontnemen van het staatsvoorzitterschap kan lastig worden. Omdat daarvoor een grondwetwijziging nodig is, moet tweederde van de Kamer instemmen (honderd zetels) en de partijen die voor inperking zijn hebben samen maar 91 zetels.