[Vuelta] Rodríguez is Poels net te snel af

Peterselieman

Joaquim Rodríguez heeft de vijfde etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Katusha bleef in de steile slotklim in Valdepeñas de Jaén Vacansoleilrenner Wout Poels en Katusha-teamgenoot Daniel Moreno nipt voor. Sylvain Chavanel behield de leiderstrui.

In de 187 kilometer lange etappe met de start in Sierra Nevada bleef het peloton lang bijeen. Op de eerste beklimming van de Alto de Valdepeñas wist Michael Albasini (HTC) samen met onder meer Tom Jelte Slagter (Rabobank) een gat te slaan. Het achttal kon geen groot gat slaan, waarna Albasini het op tachtig kilometer van de streep alleen probeerde. Johannes Fröhlinger (Skil-Shimano) en Ángel Madrazo (Movistar) voegden zich uiteindelijk bij de Italiaan, maar op twintig kilometer van de streep werden ook zijn teruggepakt.

Op de tweede beklimming van de Alto de Valdepeñas voerde Katusha het tempo op, waardoor een grote groep met favorieten overbleef. Astana-renner Alexandr Dyachenko probeerde het op twaalf kilometer van de meet, maar hij werd al snel voorbij gestoken door David Moncoutié (Cofidis). De Fransman bouwde een voorsprong van ruim een halve minuut op, maar zag op de slotklim de favorieten alsnog voorbij snellen.

Vincenzo Nibali (Liquigas) wilde een aanval plaatsen, maar zag Moreno en Rodríguez al snel een gaatje slaan. Moreno, de winnaar van gisteren, gaf zijn teamgenoot Rodríguez de kans om te winnen. Daarachter wist Poels het gat met Moreno te dichten en nog over de Spanjaard heen te gan voor plaats twee. Bauke Mollema (Rabobank) werd achter dit trio vierde.

Uitslag vijfde etappe

# Renner Team Land Tijd
1 Joaquim Rodríguez Katusha Spa 4:42.54
2 Wout Poels Vacansoleil Ned + 0.04
3 Daniel Moreno Katusha Spa + 0.05
4 Bauke Mollema Rabobank Ned + 0.07
5 Michele Scarponi Lampre Ita + 0.08
6 Haimar Zubeldia RadioShack Spa z.t.
7 Jakob Fugelsang Leopard-Trek Den z.t.
8 Nicolas Roche AG2R Ier z.t.
9 Jurgen van den Broeck Omega Pharma Bel z.t.
10 Fredrik Kessiakoff Astana Zwe z.t.


Stand na vijfde etappe

# Renner Team Land Tijd
1 Sylvain Chavanel Quick-Step Fra 18:02.34
2 Daniel Moreno Katusha Spa + 0.09
3 Joaquim Rodríguez Katusha Spa + 0.23
4 Jakob Fugelsang Leopard-Trek Den + 0.26
5 Vincenzo Nibali Liquigas Ita + 0.33
6 Fredrik Kessiakoff Astana Zwe + 0.36
7 Maxime Monfort Leopard-Trek Bel + 0.38
8 Sergio Pardilla Movistar Spa + 0.43
9 Jurgen van den Broeck Omega Pharma Bel + 0.44
10 Marzio Bruseghin Movistar Ita + 0.52
12 Bauke Mollema Rabobank Ned + 0.55