Verbeek: "Dit is geen incident meer"

Olga Kroeders

Gertjan Verbeek heeft met zijn spelers samen gezeten om een probleem aan de kaak te stellen. Het 'uitpatroon' dat zich heeft ontwikkeld bij AZ.

AZ heeft een reeks slechte uitwedstrijden in Europa neergezet, met donderdag als uitschieter. In Noorwegen verloor de Alkmaarse ploeg met 2-1 van de onbekende nummer tien uit de Noorse competitie.

"Dit is geen incident meer. Het vormt een patroon. Het is een structureel probleem en dat moet doorbroken worden", aldus Verbeek tegenover De Telegraaf. "We moeten een keer punten halen buiten Alkmaar", aldus Verbeek. "Het is mentaal. Uit moeten we qua agressiviteit, strijdbaarheid, de wil om te winnen en compactheid hetzelfde optreden als thuis."

Ook aanvoerder Niklas Moisander vindt het probleem moeilijk uit te leggen. "Het is heel moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen. Alles klopt in de aanloop, maar als het dan begint, blijken we er niet klaar voor te zijn en durven we niet te voetballen. Dit is de schuld van iedereen. We waren het erover eens, dat het slecht was."

De verdediger staat zelfs niet negatief tegenover een psycholoog, maar vindt ook dat het team eerlijk moet zijn. "De trainer nam geen genoegen met de conclusie van het mentale verhaal, hij wil dat wij hierover allemaal nadenken. Als team moet je verder. Als iemand verzaakt, moet je dat elkaar durven te zeggen. Daar ligt al langer het probleem. We moeten elkaar de waarheid zeggen."