Voetballers over de grens - Week 33

Niels (DerMeister)

Ook dit seizoen zal FOK!sport onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Drie treffers Huntelaar tegen 1. FC Koln, Cotbuss herpakt zich in 2.Bundesliga...

Na de stunt van vorige week (0-1 winst tegen Bayern Munchen) was Borussia Monchengladbach ook afgelopen weekend dichtbij een verrassing. In eigen huis kwam de ploeg, waar Roel Brouwers weer een basisplaats had, halverwege de tweede helft met 1-0 voor tegen VfB Stuttgart. De bezoekers, waar Khalid Boulahrouz de gehele partij in de verdediging stond, wisten echter de gelijkmaker nog te scoren. Brouwers speelde de wedstrijd overigens niet uit, onze landgenoot pakte tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart en mocht vroegtijdig de kleedkamers opzoeken. Door de puntendeling staat Monchengladbach na de tweede speeldag op de vierde plek.

Klaas-Jan Huntelaar kende een uitstekend weekend met Schalke 04. Zijn ploeg won met maar liefst 5-1 van 1.FC Koln en de spits zelf scoorde maar liefst drie keer. Voor rust benutte de Nederlander een strafschop en na de pauze liet hij het netje nog eens tweemaal bollen. Door de overwinning steeg Schalke naar plek zes. FC Augsburg heeft ook het tweede duel van dit seizoen gelijkgespeeld. Op bezoek bij 1. FC Kaiserslautern speelde de ploeg van trainer Jos Luhukay met 1-1 gelijk. Paul Verhaegh en Lorenzo Davids kregen van de Nederlandse oefenmeester een basisplaats. Davids werd een kwartier voor tijd gewisseld. Augsburg vinden we na speelronde twee terug op de dertiende plek.

In de 2.Bundesliga heeft Energie Cotbuss zich herpakt van de zeperd van vorige week (0-5 verlies tegen 1860 Munchen). Op bezoek bij Alemannia Aachen werd met 0-2 gewonnen. Jules Reimerink kwam tien minuten voor tijd als invaller in het veld bij de winnende ploeg. Bij de verliezende ploeg kregen doelman Boy Waterman en Bas Sibum een basisplaats. Anouar Hadouir viel na ruim een uur spelen in. Alemannia Aachen is na vier wedstrijden nog altijd puntloos, terwijl Cotbuss naar plek vijf wist te stijgen.


Klaas-Jan Huntelaar, goed voor drie treffers (Foto: Pro Shots)

Krul onderscheidt zich tegen Arsenal, Emnes matchwinnaar in Championship...

De Engelse Premier League is deze week weer van start gegaan. Sluitpost Michel Vorm maakte afgelopen maandag zijn debuut in het Engelse voetbal. De doelman heeft FC Utrecht verruilt voor Swansea City. Vorm en landgenoot Kemy Agustien moesten in het eerste duel op visite bij Manchester City, de debuterende doelman hield in de eerste helft prima stand. Maar The Citizens voerde de druk in het tweede bedrijf flink op en kwamen al snel tot het eerste doelpunt, hierna volgde er nog drie. Swansea City verloor met 0-4. Wigan Athletic moest aantreden tegen Norwich City maar kon in eigen stadion niet verder komen dan een gelijkspel. Ronnie Stam, oud speler van FC Twente, mocht niet starten. De verdediger werd in de 82ste minuut pas ingezet. Eindstand: 1-1. Naast Michel Vorm is ook Tim Krul actief als doelman in de Premier League.  De Hagenees wist het doel leeg te houden in de beladen wedstrijd tegen Arsenal. Mede dankzij Krul hield Newcastle United een punt over aan het duel waarin beide elftallen niet tot scoren kwamen.
 
Niet alleen de Premier League wordt verrijkt door een aantal Nederlanders. Ook in een divisie lager, de Championship, zijn een aantal voetballers van eigen bodem actief. Vorige week was er nog sprake van een transfer voor Hagenees Wesley Verhoek naar Nottingham Forrest. Helaas miste de ADO Den Haag speler ‘het juiste gevoel’ waardoor de deal afketste. Wel actief bij Nottingham is George Boateng, ook ditmaal speelde de ex-Feyenoorder de hele wedstrijd mee. Helaas konden zij geen potten breken op bezoek bij Millwall. Het verloor met 2-0. Middlesbrough speelde haar tweede wedstrijd uit tegen Leeds United. Het was een onrustig duel met maar liefst negen gele en twee rode kaarten. Aanvaller Marvin Emnes was dankzij een assist van Australiër Rhys Anthony trefzeker. Middlesbrough verovert dankzij de 0-1 winst de zesde plek.

Eerste zege voor Maaskant in Polen, Benson belangrijk voor Lechia Gdansk...

Robert Maaskant heeft met zijn ploeg Wisla Kraków de eerste zege van het seizoen binnen. Op de derde speeldag werd Zaglebie Lubin nipt met 1-0 verslagen. Maaskant gunde zijn landgenoten Michael Lamey en Kew Jaliens een basisplaats. Lamey werd tien minuten voor tijd gewisseld. Wisla steeg door de driepunter naar plek zeven. Slask Wroclaw is ook na de derde speeldag koploper in de Poolse competitie. De ploeg won ditmaal op bezoek bij Ruch Chorzów met 0-1. Johan Voskamp begon in de spits bij Slask Wroclaw, maar werd na een uur spelen naar de kant gehaald.

Fred Benson heeft zijn eerste basisplek bij Lechia Gdansk opgeluisterd met een treffer. De van RKC Waalwijk overgekomen spits scoorde na 25 minuten de openingstreffer tegen Cracovia Kraków. Toch was dit doelpunt niet genoeg voor de overwinning, aangezien Cracovia na rust de 1-1 wist te scoren. Koen van der Biezen bleef de gehele wedstrijd op de bank bij Cracovia. Lechia Gdansk bezet na speelronde drie de veertiende plek. Cracovia vinden we terug op plaats vijftien.


Kew Jaliens, speler van Wisla Kraków (Foto: Pro Shots)

Ghoochannejhad trefzeker in België, Barazite wint ruim met Austria Wien...

In de Oostenrijkse competitie zag middenvelder Nacer Barazite zijn ploeg Austria Wien thuis winnen met 5-0 van Kapfenberger SV. Het team uit Wenen staat hierdoor op de tweede plaats in de Bundesliga.  In de Deense Superliga was Tim Janssen ditmaal niet trefzeker in een duel tegen København. Midtjylland verloor met 2-0 en staat hiermee op de zesde plek. In Zwitserland kreeg Grasshoppers FC klop van Young Boys. Daniel de Ridder, die in de 78ste minuut gewisseld werd, zag hoe zijn ploeg in eigen huis een 0-3 nederlaag te verduren kreeg. Grasshoppers FC staat hierdoor op de achtste plek in de Super League. FC Sion trad aan tegen Luzern, maar kon ook niet overtuigen. Het team van oud Heerenveen speler, Michael Dingsdag, speelde met 1-1 gelijk.

Onder leiding van coach Adrie Koster wist Club Brugge ternauwernood te winnen van OH Leuven in eigen huis. Oud-speler van onder andere AZ, Ryan Donk, werd een basisplaats gegund. Met dank aan de nipte zege blijft de club uit Brugge op kop in de Belgische Jupiler Pro League.  Beerschot AC wist zaterdag de eerste drie punten van het seizoen binnen te slepen. De club won met een 3-1 zege van KVC Westerlo. Aanvaller Sherjill MacDonald genoot een basisplaats maar werd in de 82ste minuut gewisseld door trainer Jacky Mathijssen. Sint-Truiden heeft afgelopen weekend, met Reza Ghoochannejhad in de basis, het duel tegen Bergen met 4-2 verloren. Daardoor wacht de ploeg nog altijd op de eerste zege van het seizoen. Ghoochannejhad, voormalig speler van onder meer sc Heerenveen en sc Cambuur, scoorde na rust wel zijn tweede doelpunt van het seizoen, maar deze treffer bleek uiteindelijk niet genoeg. Door het verlies staat Sint-Truiden na dit weekend op een teleurstellende veertiende plek.


Ryan Donk, in actie tegen OH Leuven (Foto: Pro Shots)

Van Gessel trefzeker in Japan, Winter wint met Toronto FC...

Trainer Aron Winter heeft met Toronto FC afgelopen weekend de volle drie punten weten te pakken. In eigen huis werd Real Salt Lake met het kleinst mogelijke verschil verslagen (1-0). Winter gunde Danny Koevermans opnieuw een basisplek. De oud-speler van onder meer AZ en PSV wist niet tot score te komen en werd na rust gewisseld voor Javier Martina. Ook de oud-Ajacied wist geen doelpunt op het scorebord te brengen. Door de driepunter staat Toronto ook na dit weekend op de zevende plek in de Eastern Conference.

Een niveau lager, in de NASL, heeft FC Edmonton met 1-1 gelijkgespeeld tegen Fort Lauderdale Strikers. De ploeg van trainer Harry Sinkgraven kwam met 1-0 voor, maar kon niet voorkomen dat Fort Lauderdale in het tweede bedrijf weer op gelijke hoogte kwam. Sinkgraven gunde keeper Rein Baart en Ilja van Leerdam opnieuw een basisplaats. Door de puntendeling blijft FC Edmonton op de zesde plek staan, welke op het eind van het seizoen rechtgeeft op het spelen van play-offs.

Sander van Gessel heeft zijn ploeg JEF United, uitkomend in de Japanse J2 League, met een doelpunt aan de overwinning geholpen. De middenvelder, die van trainer Dwight Lodeweges een basisplaats kreeg, zette zijn ploeg tegen hekkensluiter Gifu na vijftig minuten spelen op het goede spoor door de openingstreffer te scoren. JEF United won de partij uiteindelijk met 0-2. Door de overwinning staat de ploeg op de tweede plek. De achterstand op koplop FC Tokyo bedraagt drie punten, al heeft JEF United nog een wedstrijd tegoed. De top-drie promoveert op het eind van het seizoen naar de J-League, het hoogste niveau in Japan.

Weinig succes landgenoten in Oostblok, De Zeeuw verslaat kooplustig Anzhi...

Met Demy de Zeeuw in de basis heeft Spartak Moskou het kooplustige Anzhi Makhachkala op een 3-0 nederlaag getrakteerd. De bezoekers, met onder meer Roberto Carlos, Mbark Boussoufa, Yuri Zhirkov en Balász Dzsudzsák in de basis, keken bij rust al tegen een 2-0 achterstand aan. De Zeeuw speelde de volledige wedstrijd meet bij Spartak Moskou en steeg met zijn ploeg naar de vijfde plaats.

In de Hongaarse competitie blijft Ferencváros teleurstellende presteren. Op bezoek bij Honved Boedapest werd voor de derde keer op rij verloren. Met Mark Otten in de basis verloor de ploeg ditmaal met 1-0. Otten speelde de gehele wedstrijd mee in de verdediging van Ferencváros en zag zijn ploeg door de verliespartij zakken naar de dertiende plek. 

Levski Sofia heeft in de tweede speelronde van de Bulgaarse competitie de eerste nederlaag moeten slikken. Op bezoek bij Cherno More Varna werd met 3-1 verloren. Serginho Greene en Sjoerd Ars speelden beiden de gehele partij in het shirt van Levski. Door de nederlaag zakte de ploeg, die vorig seizoen nog tweede eindigde, naar de zevende plek. Cherno More Varna voert de ranglijst na dit weekend aan.


Mark Otten, hier nog in dienst van N.E.C. Nijmegen (Foto: Pro Shots)

Buijs wint ruim met Kilmarnock, valse start voor Schaars in Portugal...

In Schotland werd er rijkelijk gestrooid met doelpunten door Kilmarnock, de club van oud-Feyenoorder Danny Buijs. De middenvelder was verzekerd van een basisplaats en speelde de wedstrijd helemaal uit. Kilmarnock won in het Rugby Park met 4-1 van Hibernian en beland hiermee op de vierde plek in de Schotse Premier League. Bij Saint Mirren stond Nigel Hasselbaink in de thuiswedstrijd tegen Motherwell niet opgesteld.  In het duel van vorige week tegen Dundee United kreeg de Nederlander een rode kaart en werd voor deze speelronde geschorst. Jeroen Tesselaar stond daarentegen wel in de basis. Saint Mirren verloor in eigen stadion met 0-1.

Ook de Portugese competitie is het afgelopen weekend van start gegaan. Ricky van Wolfswinkel verruilde deze zomer FC Utrecht voor Sporting Portugal. De aanvaller werd geen basisplaats gegund in de eerste thuiswedstrijd tegen Olhanese. Oud AZ-speler Stijn Schaars mocht daarentegen wel starten en speelde de volle 90 minuten mee. Vroeg in de wedstrijd kreeg Sporting een tegendoelpunt voor haar kiezen. Pas in de 76ste minuut werd de stand gelijk getrokken. Aan het gelijkspel houdt de club één punt over.