Patiënten willen openheid over virussen

Redactie

Ziekenhuizen moeten transparanter worden over besmettingen met gevaarlijke bacteriën en virussen. Patiënten moeten bij een uitbraak hier direct over worden geïnformeerd. Dat stelt patiëntenorganisatie NPCF zaterdag in RTL Nieuws.

De patiëntenfederatie reageert op het verhaal van een jongen die zwaar gehandicapt werd nadat hij als baby werd geïnfecteerd door het Rotavirus in het Diaconessenhuis in Utrecht.

Patiënten kunnen helpen door verpleegkundigen aan te spreken als ze sieraden dragen of hun handen niet wassen", zegt Jacqueline Baardman van de NPCF. "Dus je krijgt een verhoogde staat van alertheid waarin je met elkaar kunt proberen de situatie veiliger te maken".

De PVV sluit zich aan bij de oproep van de NPCF. "Ik vind sowieso dat patiënten of familie op de hoogte moeten zijn als er ergens een bacterie of virus heerst", zegt Kamerlid Karen Gerbrands. "Dan kunnen patiënten zelf kiezen of je daar wilt worden opgenomen, of in dit geval je kind er wilt hebben."

De ouders van de jongen vinden dat het ziekenhuis hen op de hoogte had moeten stellen van de uitbraak van het virus. "Ik had het graag willen weten, dan waren we zoals alle ouders niet akkoord gegaan met de opname", zegt zijn vader in RTL Nieuws.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde eerder dat de hygiëne op de afdeling neonatologie van het Diaconessenhuis niet in orde was, en dat de jongen onnodig aan risico's is blootgesteld in het ziekenhuis.

Het ziekenhuis laat weten dat nadat maatregelen zijn getroffen en protocollen zijn aangepast er sinds 2009 geen uitbraken van het Rotavirus meer zijn geweest.