FIFA schorst zes scheidsrechters voor het leven

Peterselieman

Wereldvoetbalbond FIFA heeft zes scheidsrechters voor het leven geschorst. De Bosniërs Sinisa Zrnic, Kenan Bajramovic en Rizah Ridalovic en de Hongaren Kolos Lengyel, Janos Csak en Krisztian Selmeczi mogen nooit meer iets in het voetbal doen. Alle zes hadden zich laten omkopen. De FIFA was in maart een onderzoek begonnen.

De zes scheidsrechters hadden begin februari de interlands Bolivia - Letland (1-2) en Estland - Bulgarije (2-2) beïnvloed. Beide duels, georganiseerd door een Thais sportagentschap, werden in het Turkse Antalya gespeeld. Alle zeven doelpunten werden uit strafschoppen gescoord. Eén penalty moest bovendien over worden genomen nadat hij in eerste instantie was gemist.

De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond sloot bovendien de Barbadaanse functionaris Lisle Austin voor een jaar uit. De bestuurder had een voetbalgerelateerde zaak voor de gewone rechter gebracht en dat mag niet van de FIFA. Hij was al sinds 4 juli voorlopig geschorst en blijft dus tot en met 3 juli volgend jaar geschorst.