Uitbraak klebsiella niet verergerd

Harry

De uitbraak van de multiresistente klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is nog steeds onder controle. Sinds 18 juli heeft het ziekenhuis geen besmettingen meer vastgesteld bij patiënten die voor het eerst in het Maasstad zijn opgenomen. Dat meldt het door de bacterie geplaagde ziekenhuis dinsdag.

Het aantal mensen van wie is vastgesteld dat ze de bacterie onder de leden hebben, staat nog steeds op 79. Het aantal overleden dragers is met 27 ook hetzelfde gebleven en het aantal verdachte patiënten is sinds vrijdag ook niet toegenomen en bedraagt nog steeds 2102.

Bij de verdachte patiënten worden nog steeds kweken afgenomen. Als er positief wordt getest, moet worden gecontroleerd bij wie de bewuste patiënt op de kamer heeft gelegen. Het aantal mogelijk besmette patiënten kan hierdoor oplopen tot drieduizend.

Vorige week werd bekend dat directeur Paul Smits de bestrijding van de bacterie niet kon combineren met het dagelijks bestuur van het ziekenhuis. Daarom werd emeritus hoogleraar León Eijsman aangesteld als interim-bestuurder. Eerder werd al een externe supervisor aangesteld die ervoor moet zorgen dat de afdelingen medische microbiologie en infectiepreventie beter met elkaar samenwerken.