Voorzitter Knesset bezorgd over democratie

Harry

De voorzitter van het Israëlische parlement heeft dinsdag zijn zorgen uitgesproken over de democratie in Israël. De uitspraak van Reuven Rivlin is een reactie op een aantal wetten die onlangs door het parlement zijn aangenomen en die door critici worden gezien als middelen om andersdenkenden het zwijgen op te leggen.

In een interview met Associated Press zei Rivlin zich vooral zorgen te maken over elke wet die de rechten van de Arabische minderheid in Israël kan ondermijnen. "Dit is onacceptabel. Dit bedreigt het bestaan van de staat Israël", zei Rivlin.

Rivlin, die lid is van de Likud-partij van de Israëlische premier Benjamin Nentanyahu, stelt zich altijd hard op als het aankomt op de Palestijnse eis dat Israël zich moet terugtrekken uit de Westelijke Jordaanoever. Tegelijkertijd staat hij bekend als een voorvechter van de democratische rechten van alle burgers, inclusief de twintig procent van de bevolking die Arabisch is.

Er zijn het afgelopen jaar meerdere wetten aangenomen in het Israëlische parlement die als anti-Arabisch worden gezien. Zo moeten niet-joodse immigranten trouw zweren aan de staat Israël, een eis die niet geldt voor joodse immigranten.

Eerder deze maand nam het parlement een wet aan die inwoners of bedrijven in de nederzettingen in de bezette gebieden de mogelijkheid biedt schadevergoeding te eisen van Israëliërs die oproepen producten uit de nederzettingen te boycotten. Tegenstanders zijn al naar het hooggerechtshof gestapt om de wet aan te vechten. Een ander wetsvoorstel waarin geopperd werd een onderzoek in te stellen naar Israëlische mensenrechtengroeperingen haalde geen meerderheid.

Rivlin ging niet specifiek op een wet of wetsvoorstel in, maar zei dat Israël een balans moet zien te vinden tussen een joodse staat zijn en een democratische staat die ieders rechten respecteert. "Je kan niet met Israël een joodse staat hebben zonder dat het een democratisch land is", aldus Rivlin.