[Tour] Gesink blij dat lijdensweg ten einde is

Olga Kroeders

Robert Gesink is blij dat de Tour de France erop zit. De kopman van Rabobank kwam met podiumaspiraties naar Frankrijk, maar eindigde op meer dan een uur van winnaar Cadel Evans als 33e in het algemeen klassement. "Een waardeloze Tour", vindt de 25-jarige Varssevelder. "Het zijn voor mij drie akelige weken geweest."

Gesink betitelt zijn valpartij in de vijfde etappe als cruciaal. "Die klap moet je niet onderschatten. Na die val haalde ik niet meer het niveau van vorig jaar en van de Dauphiné." Mede door zijn sterke optreden in het Critérium du Dauphiné Libéré waren de verwachtingen hooggespannen. De top vijf moest mogelijk zijn. "Daar deed ik zelf ook aan mee, maar dan moet je helemaal niets tegenkomen", vindt Gesink.

De nummer zes van vorig jaar hoopte aanvankelijk nog op voorbetering. "Als blijkt dat dat er niet inzit, dan is het een kwestie van aftellen tot Parijs." Met zijn voorbereiding was niets mis, stelt Gesink. "Ik heb een goede en degelijke voorbereiding gehad. Ik heb geprobeerd waar mogelijk mij te tonen, maar het zat er gewoon niet in."

Gesink rijdt de komende weken geen criteriums. Volgens criticasters durft hij de confrontatie met het Nederlandse publiek niet aan te gaan. Gesink vindt dat onzin. "Ik heb een waardeloze Tour gereden, maar ik hoef me nergens voor te schamen. Ik ben misschien nog wel het meest teleurgesteld van iedereen. Dit is mijn vijfde jaar als prof. Elk jaar ging het iets beter. Dit is pas mijn eerste tegenslag."