[Tour] Cavendish: "Heel emotionele dag"

Olga Kroeders

Mark Cavendish was op de Champs Élysées in de zevende hemel na afloop van de Tour de France. De Britse sprinter boekte zijn vijfde etappezege en veroverde voor het eerst in zijn carrière de groene trui. "Dit is een heel emotionele dag. We hebben het de laatste jaren steeds geprobeerd, maar eindelijk heb ik 'm te pakken."

"Ik ben superblij en enorm trots op de ploeg. We hebben zes etappezeges geboekt en ook nog de groene trui veroverd", vervolgde Cavendish, die ploeggenoot Lars Bak pas diep in de finale teruggepakt zag worden. "We wilden perse iemand in de kopgroep hebben, zodat andere ploegen moesten achtervolgen. Het was door de strenge tegenwind een andere sprint dan vorig jaar, maar ik had een fantastische trein en gelukkig kon ik het afmaken."

Johnny Hoogerland noemde zijn eerste Tourdeelname 'heroïsch'. De 28-jarige Vacansoleil-rijder reed een paar dagen in de bolletjestrui, maar verwierf vooral mondiale bekendheid door zijn valpartij in de negende etappe, waarbij hij van de sokken werd gereden door een auto van de Franse televisie.

Ondanks 33 hechtingen wilde Hoogerland niet van opgeven weten. "We zullen maandag bij het criterium van Boxmeer zien wat het allemaal teweeg heeft gebracht", zei hij voor de camera van de NOS nuchter.

Zijn eerste aankomst op de Champs Élysées viel hem nog tegen. Hoogerland had gerekend op een 'feestritje', maar moest in de slotfase nog flink aan de bak. "Naar beneden ging het 75 kilometer per uur en naar boven 45 kilometer. Het was lastig, maar wel heel mooi."