4 jaar cel voor 'Facebook-stalking'

Djeez

Een 24-jarige Amerikaanse man is veroordeeld tot 4 jaar cel omdat hij ongeoorloofd inlogde op de e-mailaccounts van verschillende vrouwen. In sommige gevallen stuurde hij foto’s en video’s die via dat account te vinden waren, door naar hun andere contactpersonen. Hij heeft zeker 46 slachtoffers gemaakt.

De man doorzocht de Facebook-accounts van verschillende vrouwen op hints waarmee hij hun e-mailgegevens kon achterhalen. Met de informatie die hij vond, wist hij in veel gevallen genoeg om veiligheidsvragen, zoals de lievelingskleur of de naam van de hond van de betreffende vrouw, te beantwoorden. Hij nam de e-mailaccounts over en doorzocht ze op eventuele naaktfoto’s of -video’s die ze naar hun man of vriend hadden verstuurd. Als hij die had gevonden, stuurde hij die vervolgens door naar de familieleden, vrienden en collega’s die de vrouw in haar contactpersonenlijst had staan.

In sommige gevallen treiterde hij de vrouwen van wie hij het mailaccount had overgenomen in online gesprekken. In zeker één geval dwong hij een vrouw seksueel explicietere foto’s naar hem te versturen door te dreigen de foto’s die hij al had, door te sturen.

De rechter oordeelde dat zijn acties gelijk stonden aan die van een ordinaire gluurder. Hij werd tot vier jaar cel veroordeeld en die straf werd met nog eens 8 maanden verhoogd door een additionele aanklacht voor het bezit van kinderporno.