Europa reageert geschokt op aanslagen Noorwegen

Redactie

In Europa en ook in de rest van de wereld is geschokt gereageerd op de aanslagen in Noorwegen die in totaal aan zeker 92 mensen het leven hebben gekost. Er gaan stemmen op om in het verweer te komen tegen de extreemrechtse intolerantie die waarschijnlijk ten grondslag lag aan de aanslagen.

Een zware bomaanslag in het centrum van Oslo werd vrijdag gevolgd door een anderhalf uur durende schietpartij op het eiland Utøya, waar een zomerkamp gaande was. Op Utøya werden 85 jongeren gedood, in Oslo kwamen zeker zeven mensen om. Op Utøya wordt nog naar vier à vijf mensen gezocht. Tientallen mensen raakten gewond.

Hoewel nog niet precies duidelijk is wat de dader dreef 'wordt gezegd dat haat het motief was', aldus de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Haat tegen anderen, haat tegen hen die er anders uitzien, tegen mensen van wie men denkt dat het buitenlanders zijn - die haat is onze gezamenlijke vijand. Een ieder die in vrijheid, respect en een vreedzame samenleving gelooft, moet in het verweer komen tegen deze haat."

De Zweedse premier Fedrik Reinfeldt zei dat de Noorse maatschappij voor een grote taak staat. "We moeten gezamenlijk een vuist maken en laten zien wat belangrijk is: elkaar respecteren, voor elkaar te zorgen, opkomen voor democratie, openheid en respect tonen voor iedereen, niet als laatste voor jonge mensen die ervoor hebben gekozen politiek actief te zijn."

Paus Benedictus XVI zei in een condoleancebericht aan de Noorse koning Harald 'zeer triest' te zijn vanwege het grote verlies van levens veroorzaakt door 'onnodig geweld'.

Ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de aanslagen scherp veroordeeld.