[Tour] Geletruidrager Evans focust zich op slotetappe

Olga Kroeders

Cadel Evans reed Andy Schleck vandaag uit het geel in de tijdrit en is zo goed als zeker van de eindzege in de Ronde van Frankrijk. Met nog één korte rit voor de boeg wacht de Champs Elysées voor de 34-jarige Australiër van BMC. "We moeten eerst Parijs nog halen. Dat is momenteel mijn grootste zorg. ", houdt een betraande Evans in Grenoble een kleine slag om de arm.

Evans eindigde twee keer als tweede in de Tour. In de race tegen de klok faalde de inmiddels 34-jarige tijdritspecilist zowel in 2007 als in 2008. Vanmiddag reed de ontketende BMC-renner echter de race van zijn leven. "De voorgaande keren was ik vermoeid, fysiek en mentaal. Vandaag kon ik gewoon mijn plan uitvoeren. Ik kwam maar net tekort voor de dagzege."

"Aldo Sassi zei na mijn wereldtitel al dat ik een compleet renner was", memoreert Evans de vorig jaar aan een hersentumor overleden voormalig wielercoach (51). "Hij zei dat ik ook een grote ronde kon winnen en hoopte voor mij dat het de Tour zou zijn. Sinds oktober 2001 is hij altijd in me blijven geloven."

Op de vraag hoe het zou voelen om zondag in de gele trui de Champs Elysées op te rijden reageerde Evans gepast. "Ik hoop dat de zon schijnt."


Geletruidrager Evans focust zich op slotetappe (Foto: Novum)