Letten stemmen over ontbinden parlement

Jordy Kruse

Letten stemmen zaterdag in een referendum over het aanblijven van het parlement. Hoewel er van tevoren geen peilingen zijn gehouden, lijkt het er sterk op dat een meerderheid voor ontbinding van de volksvertegenwoordiging is.

De vorige president van het land, Valdis Zatlers, had aangestuurd op het referendum, wat hem uiteindelijk de kop kostte. Door te dreigen met het ontbinden van het parlement gooide hij zijn eigen glazen in. Toen het op zijn herverkiezing aankwam, liet het parlement hem vallen door de steenrijke Andris Berzins als nieuwe president te kiezen.

Zatlers besloot tot het referendum nadat het parlement toestemming aan corruptiebestrijders had geweigerd om huiszoeking te doen bij de invloedrijke politicus Ainars Slesers. Ook onder de Letse bevolking heerst de zorg dat rijke oligarchen te veel invloed hebben in de politiek en dat zij parlementariërs als losgeld in hun zak hebben. Het is daardoor zeer goed mogelijk dat de Letten alsnog electoraal met de voormalige president instemmen.

Letland worstelt zich langzaam uit een zware recessie. Met een krimp van achttien procent in 2009 maakte de economie van Letland de grootste val onder de 27 lidstaten van de Europese Unie. De centrumrechtse regering moest in ruil voor 7,5 miljard euro steun van de EU en het Internationaal Monetair Fonds fors bezuinigen.

De stembureaus sluiten zaterdagavond om 21.00 uur.