Overleg Midden-Oosten Kwartet mislukt

Redactie

Het Midden-Oosten Kwartet is er niet in geslaagd een manier te bedenken om de vastgelopen vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen. Een bron bij het overleg heeft dat gezegd.

De Europese buitenlandcoördinator Catherine Ashton, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, Ruslands minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov en diens Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton bespraken de kwestie maandagavond in Washington, maar konden geen overeenstemming bereiken over hoe verder te gaan.

De Palestijnen werken ondertussen aan hun gang naar de Verenigde Naties. In september willen zij de Algemene Vergadering vragen om de erkenning van een soevereine Palestijnse staat.

Meer dan honderd leden van het Europees Parlement riepen de Europese Unie en haar lidstaten maandag in een brief op om de Palestijnen ertoe te bewegen af te zien van hun gang naar de VN. Alleen onderhandelingen kunnen leiden tot vrede met Israël, aldus de brief, die werd ondertekend door conservatieven, liberalen en socialisten.