'Neeskens wordt trainer in Zuid-Afrika'

Niels (DerMeister)

De kans is groot dat Johan Neeskens weer aan de slag gaat als hoofdtrainer van een ploeg. Het Zuid-Afrikaanse Mamelodi Sundowns presenteert deze week nog een nieuwe trainer en Neeskens lijkt de beste papieren te hebben voor deze functie.

De Zuid-Afrikaanse ploeg is op zoek naar een opvolger voor Ian Gorowa. Hij volgde halverwege het seizoen de vertrokken Antonio Lopez Habas op. "We hebben enkele personen laten komen om met ons van gedachten te wisselen", aldus Trott Moloto, teammanager van Mamelodi Sundowns.

Neeskens kwam als meest geschikte kandidaat bij deze gesprekken naar boven. Behalve Neeskens waren er nog Nederlanders in beeld om bij de nummer vier van Zuid-Afrika aan de slag te gaan. Mart Nooij, bondscoach van Mozambique en Ruud Krol, trainer van Zuid-Afrikaans landskampioen Orlando Pirates, waren ook kandidaten om de vacature op te vullen.

Een avontuur bij Mamelodi Sundowns betekent voor Neeskens een einde van een periode zonder club. Het afgelopen seizoen was de oud-international assistent van Frank Rijkaard bij Galatasaray. Het duo werd wegens tegenvallende resultaten in oktober op straat gezet. Van 2000 tot 2004 was Neeskens hoofdtrainer van N.E.C. Nijmegen.

Neeskens zal niet de eerste Nederlander worden die als trainer aan de slag gaat bij Mamelodi Sundowns. In 2000 was Clemens Westerhof al eens oefenmeester van de Zuid-Afrikaanse ploeg.