[NK] Ligthart pakt titel bij de profs

Frank (franklop)

Pim Ligthart heeft de Nederlandse titel op de weg veroverd. De 23-jarige wielrenner van Vacansoleil was de snelste van een kopgroep van zes en bleef Bram Tankink en Reinier Honig. Robert Gesink stapte tijdens de koers af. Volgens zijn ploeg Rabobank had hij moeite met het aanpassen na zijn hoogtestage.

Rabobank was van plan de koers vroeg naar zijn hand te zetten en daar slaagden zij behoorlijk goed in. Er reed een groep van twaalf man weg met vijf Rabobankrenners; Theo Bos, Laurens ten Dam, Robert Gesink, Steven Kruijswijk en Pieter Weening. Vacansoleil had Joost van Leijen en Lieuwe Westra mee, waardoor ook zij geen achtervolgend werk hoefden te doen.

Skil-Shimano vond de aanwezigheid van, Kenny Van Hummel niet genoeg en besloot bij een voorsprong van 5:40 te gaan rijden. Daarbij werden ze onder andere geholpen door Addy Engels (Quick-Step). Ze wisten er drie minuten eraf te rijden, maar daarna stokte de achtervolging. Joost Posthuma (Leopard-Trek) besloot daarop maar te demarreren en kreeg Maarten Tjallingii (Rabobank) en Jens Mouris (Vacansoleil) mee, die natuurlijk niet meehielpen. Posthuma, die volgende week start in de Tour de France, zag het nutteloze van de poging snel in en hield de benen stil.

Met nog drie ronden te gaan ging Gesink aan en reed daardoor nog een van zijn ploeggenoten eraf, terwijl de rest eraan bleef hangen. Gesink besloot daarna dat het goed was geweest en hield de benen stil. Niet gek later stapte hij ook af. Volgens Rabobank had de Nederlandse troef problemen met het aanpassen na zijn hoogtestage.

Verderop in de ronde gingen Weening en Van Leijen ervandoor. Weening mocht niet op kop rijden van zijn ploeg, waardoor Van Leijen al het werk moest opknappen.

Inmiddels was het peloton snel genaderd en zat met nog twee ronden te gaan op een dikke minuut en had de rest van de voormalige kopgroep ingerekend. Niet veel later werden Van Leijen en Weening ingelopen. Er ontstond direct een nieuwe kopgroep met Pim Ligthart, Rob Ruijgh, Bauke Mollma, Reinier Honig, Floris Goessinen en Bram Tankink. Bij het ingaan van de slotronde hadden ze een voorsprong van dertien seconden op het peloton.

Vooraan probeerde de twee Rabo's weg te komen bij de snelle Ligthart, maar ze werden constant teruggehaald door zijn ploeggenoot Ruijgh. Op twee kilometer van de streep had de groep van zes een voorsprong van een halve minuut. Ze bleven allemaal samen en in een spannende sprint won Ligthart, voor Tankink en Honig.