Pirelli wil kwalificatieregels aanpassen

Peterselieman

Bandenfabrikant Pirelli wil dat de regels voor de kwalificatie in de Formule 1 aangepast worden. Zo wordt voorkomen dat coureurs bijvoorbeeld in het derde deel van de kwalificatie binnenblijven om zo banden voor de race te sparen. Nu kunnen rijders die niet in Q3 in actie komen nog kiezen op welke banden ze van start gaan in de race.

Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery heeft een voorstel ingediend om hier een einde aan te maken. "Ik heb voorgesteld dat coureurs die geen tijd neerzetten in Q3 moeten starten op de banden uit Q2. Daarmee verdwijnt het voordeel om niet te rijden in het laatste deel, dus kunnen ze net zo goed nog een poging wagen," zei hij tegen Autosport.

De Brit denkt dat het voorstel snel voorgelegd zal worden aan de Sportieve Werkgroep van de FIA. "Het is eerlijker. In Monaco zagen we dat Michael Schumacher een probleem had en daardoor kon kiezen op welke banden hij van start ging. Van dat scenario willen we af. Het is ook beter voor de fans, want het is zonde wanneer coureurs de kwalificatie laten schieten."