Oranje onder 17 uitgeschakeld na verlies Mexico

Olga Kroeders

Het Nederlands elftal onder 17 is uitgeschakeld op het WK in Mexico. In de stad Monterrey in het noordoosten van Mexico verloor de selectie van Albert Stuivenberg met 3-2 van het gastland. Nederland eindigt als laatst in groep A. Mexico eindigt als eerste en gaat daardoor samen met Congo zeker door naar de laatste zestien.

Oranje startte goed in het Estadio Unversitario en creëerde kansen. Tegen de verhoudingen in was het echter de Tri Color van coach Raul Guttierez die op voorsprong kwam door een goal van Giovanni Casillas. Nederland bleef echter strijdbaar in het snikhete Monterrey, waar tijdens de wedstrijd tempraturen van 39 graden Celsius werden gemeten. Terence Kongolo was dicht bij een goal na een scrimmage voor het Mexicaanse doel. Toch was het Mexico die in de 43ste minuut aan het langste eind trok met een goal van Carlos Fierro: 2-0.

Kort na rust wist de Europees kampioen alsnog te scoren, toen Memphis Depay uit een vrij trap de 2-1 binnenschoot. De wedstrijd leek te kunnen kantelen, toen Nederland een penalty kreeg na een handsbal van Mexico. Keeper Richard Sanchez keerde echter de pingel van Anass Achahbar. In de 63ste minuut schoot Kyle Ebicilio alsnog schitterend de 2-2 binnen.

Nederland bleef sterk spelen en hield het veldoverwicht. Kongolo was nog heel dicht bij de 2-3, maar Oranje wist het niet af te maken. In blessuretijd schoot Arturo Gonzalez de 3-2 voor Mexico binnen. Noord-Korea speelde in dezelfde groep met 1-1 gelijk tegen Congo. Oranje had de eerste groepswedstrijd met 1-0 tegen Congo verloren en wist ook de tweede wedstrijd niet te winnen. Tegen Noord-Korea kwam Oranje niet verder dan 1-1.

De nummers één en twee en de vier beste nummers drie uit zes poules gaan door naar de achtste finale. De finale wordt op 10 juli in Mexico-Stad gespeeld.