Schoten gelost bij geweld in Belfast

Redactie

Relschoppers in Belfast hebben dinsdagavond opnieuw de confrontatie gezocht met de politie. Maandagavond zijn bij het geweld in de straten van Belfast zowel door protestanten als door katholieken schoten gelost. Twee personen raakten gewond, zei de Noord-Ierse politie dinsdag.

De politie adviseerde automobilisten dinsdag om te rijden. Volgens de BBC werden agenten bekogeld met vuurwerk en brandbommen.

Ongeveer vijfhonderd mensen waren maandag betrokken bij de gevechten, die begonnen toen gemaskerde leden van de Ulster Volunteer Force (UVF) huizen in een katholieke buurt in een protestantse wijk met bakstenen, vuurwerk en brandbommen bekogelden.

Twee kogelgaten in een politieauto werden toegeschreven aan de UVF, een paramilitaire groepering die zich in 2009 volledig zou hebben ontwapend.

De Noord-Ierse premier Peter Robinson veroordeelde het geweld, dat dinsdag gevolgd werd door een bomaanslag van republikeinse Noord-Ieren op de politie in het westen van Belfast.

De onderhuidse spanningen lopen elk jaar weer op in de weken voorafgaand aan 12 juli, wanneer de protestanten hun Oranjemarsen houden om de overwinning, in 1690, van de protestantse koning Willem III op zijn katholieke schoonvader Jacobus II te vieren.