Nog tot winter stank na fikse regenbui in Brabant

Redactie

Het westen van Noord-Brabant kan nog tot de winter last hebben van stankoverlast na regenbuien. De kans daarop is wel kleiner geworden. Dat heeft het waterschap Brabantse Delta dinsdag gemeld.

Eind mei brak een belangrijke leiding, een zogeheten persleiding. Vrijdag zijn twee noodleidingen in gebruik genomen, die ervoor zorgen dat het riool de watertoevoer weer grotendeels aankan. Op heftige of langdurige regenbuien zijn ze echter niet berekend, zegt het waterschap.

De door cementaantasting gebroken leiding werd kort na de breuk gerepareerd. Vervolgens kon het rioolstelsel in sommige gemeenten alleen nog regenbuien van 3 tot 4 millimeter aan. Dat leidde tot stank, omdat rioolwater wordt geloosd in vijvers en singels als het rioolstelsel de toevoer niet aankan.

De persleiding voert het afvalwater van een groot deel van het westen van Noord-Brabant naar de waterzuivering in Bath. Aan de definitieve oplossing, een nieuwe persleiding, wordt gewerkt. De 250 meter nieuwe leiding die hiervoor moet worden gelegd, wordt naar verwachting voor de winter in gebruik genomen.