FIA verbiedt kwalificatie-settings motoren

Peterselieman

Autosportfederatie FIA heeft voor de Grand Prix van Europa in Valencia dit weekend het gebruik van speciale kwalificatie-instellingen voor de motoren verboden. Dit is gedaan door het de teams te verbieden om tussen de kwalificatie en race terug de motor terug te schakelen naar een veiliger modus.

De speciale instellingen in de Formule 1-motoren hebben alles te maken met het gebruik van de geblazen diffuser. Door de software voor de motor aan te passen is het vrijwel alle teams gelukt om ook uitlaatgassen door de diffuser te laten stromen op het moment dat er geen gas gegeven wordt. Door de constante stroom aan gassen kan meer neerwaartse druk gegenereerd worden en hiermee tijd worden gewonnen.

De FIA had al bekend gemaakt dat vanaf de Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone volgende maand het gebruik van de geblazen diffuser aan banden wordt gelegd. Hierdoor wordt verwacht dat vrijwel alle teams getroffen worden en dat het speelveld kan gaan veranderen.

Het verbieden van kwalificatie-settings kan met name Red Bull Racing treffen dat in het derde deel van de kwalificatie dit seizoen altijd iets extra's heeft weten te brengen. Het laten staan van de motor in kwalificatie-setting mag in Valencia overigens wel, maar zal zoveel extra brandstof kosten dat dit voor de race niet aantrekkelijk is.