Vredestroepen Ethiopië naar Abyei

Redactie

Noord- en Zuid-Sudan hebben maandag een principeakkoord bereikt over het terugtrekken van hun legers uit de betwiste grensregio Abyei om plaats te maken voor een vredestroepenmacht uit Ethiopië. Dat heeft een woordvoerder van Thabo Mbeki, voormalig president van Zuid-Afrika en bemiddelaar in de onderhandelingen, gezegd.

De Sudanese president Omar al-Bashir en de Zuid-Sudanese president Salva Kiir overlegden twee dagen met elkaar in Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië. Het noorden stuurde vorige maand troepen naar Abyei, met als gevolg dat tienduizenden bewoners van de regio op de vlucht sloegen.

"De partijen hebben ingestemd met het idee dat de regio Abyei gedemilitariseerd moet worden en zij hebben een principeakkoord bereikt dat de noordelijke en zuidelijke troepen uit het gebied moeten worden teruggetrokken", aldus woordvoerder Barney Afako.

In een volksraadpleging in januari stemde het overgrote deel van de bevolking van Zuid-Sudan voor onafhankelijkheid. Die wordt op 9 juli uitgeroepen. Over Abyei konden noord en zuid het echter niet eens worden. Beide eisen de zeer vruchtbare en olierijke regio op.