FIA zet introductie turbomotoren door

Peterselieman

De World Motor Sport Council van de FIA heeft besloten om de plannen voor de introductie van een 1,6 liter viercilinder turbomotor in de Formule 1 door te zetten. Er wordt echter wel ruimte gelaten om de introductie iets uit te stellen mochten de partijen hier om vragen.

Afgelopen december werden de plannen om de turbomotor vanaf 2013 in de Formule 1 te introduceren al goedgekeurd. Enkele partijen waaronder Ferrari en Cosworth vrezen de hoge ontwikkelingskosten, terwijl Formule 1-baas Bernie Ecclestone het geluid noemde als reden om tegen te zijn. Overigens kunnen de verschillende partijen nog bezwaar maken tegen de nieuwe krachtbron door te vragen om een herstemming. Dit moeten ze wel uiterlijk 30 juni aangeven.

Naast de nieuwe motoren zijn er ook aerodynamische maatregelen genomen om het verbruik in de Formule 1 met 35% te doen dalen. Hiertegenin gaat echter wel een maatregel om het minimumgewicht van de bolide te verhogen naar 660 kilogram, twintig kilo meer dan nu het geval is. Daarnaast worden er beperkingen voor de transmissie opgelegd om kosten te besparen en wordt om gevaar bij aanrijdingen te verminderen de maximale hoogte van de neus verlaagd.