Veiligheidsraad: Somalië dreigt steun te verliezen

Redactie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Somalische regeringsleiders gewaarschuwd dat ze het risico lopen financiële steun te verliezen als er geen overeenstemming wordt bereikt over de komende verkiezingen.

De Somalische regering is voor bijna alles afhankelijk van internationale steun, waaronder de salarissen van militairen en parlementariërs. Om te voorkomen dat de regering wordt overlopen door opstandelingen zijn zo'n negenduizend militairen van de Afrikaanse Unie in Mogadishu gestationeerd.

De Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant zei op een persconferentie in buurland Kenya dat de Europese Unie de financiële steun voor de betaling van salarissen kan intrekken. "Stevige boodschappen, zoals ik al zei, werden afgegeven en we hebben duidelijk gemaakt dat de steun van de internationale gemeenschap niet gegarandeerd kan worden als het geruzie en de interne strijd voortduren", aldus Grant.

President Sheik Sharif Sheik Ahmed en de voorzitter van het parlement, Sharif Hassan Sheik Aden, zijn verwikkeld in een ruzie over wat er moet gebeuren als de termijn van de regering in augustus afloopt. Het parlement wil verkiezingen houden en een nieuwe president kiezen, ondanks bezwaren van Ahmed die zijn termijn met een jaar wil verlengen.

"De voorzitter van het parlement en de president moeten zich ervan bewust zijn dat er consequenties zijn als ze niet in staat zijn snel een overeenkomst te bereiken", zei Grant.