Actievoerders waarschuwen G8 voor beperken internet

Redactie

Actievoerders en ondernemers hebben woensdag voorafgaand aan een G8-top in Parijs regeringsleiders gewaarschuwd dat pogingen de toegang tot het internet te beperken vruchteloos zijn. Maatregelen zullen omzeild worden en daardoor irrelevant zijn.

De boodschap van de actievoerders komt bovenop de groeiende weerstand tegen wetgeving die er in de toekomst wel eens toe zou kunnen leiden dat bepaalde internetdiensten aan banden worden gelegd. De weerstand is er niet alleen bij internetactivisten, maar ook bij grote bedrijven als Google en Twitter.

"Regeringen van de G8 moeten nu maar eens heel duidelijk zeggen dat internettoegang een fundamenteel mensenrecht is", aldus de voorzitter van Verslaggevers zonder Grenzen Jean-Francois Julliard. Volgens hem censureren meer dan zestig landen delen van het internet en dat aantal groeit.

Volgens Tony Wang, de algemeen directeur van Twitter in Europa, zijn pogingen om de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen gedoemd te mislukken. Hij weigerde in te gaan op pogingen van Groot-Brittannië om de strikte privacywetgeving van het land toe te passen op gebruikers van Twitter. Hij zei wel dat 'het antwoord op kwaadsprekerij meer gesprekken zouden moeten zijn'.

Ook Google is een voorstander van vrijheid van meningsuiting op het internet. Eerder dit jaar bood Google samen met Twitter een dienst aan die Egyptenaren in staat stelde berichten op het internet te plaatsen, ondanks dat de regering de internettoegang had afgesloten. "We hebben dat open communicatiekanaal opgesteld op eigen risico", aldus een beleidsmaker bij Google.

De Amerikaanse regering heeft ook haar steun uitgesproken voor ongehinderde internettoegang. Alec Ross, een speciale adviseur van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, zei dat Washington kortgeleden cursussen heeft gegeven aan voorvechters van democratische rechten hoe online filters kunnen worden omzeild.

Sommigen denken dat regeringen die proberen het internet te censureren een bij voorbaat verloren strijd voeren. "Besturen, in welke vorm dan ook, worden absoluut irrelevant, als ze dat niet al zijn", aldus Shervin Pishevar van het Amerikaanse investeringsbedrijf SGN. "Besturen gaan niet langer de controle houden over technologieën die eraan zitten te komen."

Deze boodschap kan wel eens een onaangename verrassing zijn voor sommige regeringsleiders. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft dinsdag gezegd dat de wereld van het internet meer gereguleerd moet worden.

Maurice Lévy, die door Sarkozy is aangesteld om de eerste e-G8-conferentie te organiseren, zei te hopen dat deelnemende regeringsleiders hun bezwaren tegen meer regulering door overheden aan de kant zullen zetten. "Als hun visie ook maar twee graden wordt bijgesteld dan zal dat een grote overwinning zijn", aldus Lévy.

Actievoerder Nadina Wahab zei dat de les die kan worden geleerd van de opstanden in de Arabische wereld is dat het internet vrij moet worden gelaten. "Het internet behoort niet toe aan bedrijven, noch regeringen, noch de G8", aldus Wahab.