Zes au pairbureaus onder verscherpt toezicht

Redactie

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft zes van de twintig au pairbureaus waarmee de dienst samenwerkt onder verscherpt toezicht gesteld. De IND hoopt daarmee misstanden en tekortkomingen bij de bemiddelingsbureaus de kop in te drukken, meldt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maandag.

De IND heeft met een bureau de samenwerking opgezegd en met zes andere zijn afspraken gemaakt voor verbetering. Bij twee bureaus waren de gebreken zo ernstig dat er zwaardere maatregelen nodig waren.

Bij de bemiddelingsbureaus die in de fout gingen, werd onder meer onvoldoende opgelet of au pairs niet meer dan het aantal afgesproken uren werkten. Ook gaven zij niet of nauwelijks door dat au pairs naar een ander gezin waren overgeplaatst. De IND wist daardoor niet meer waar de au pair was.

In een nieuwe wet is vastgelegd dat au pairs alleen nog door erkende bemiddelingsbureaus naar Nederland gehaald mogen worden. Tot nu toe was het ook mogelijk om zelf een au pair uit te nodigen, bijvoorbeeld via internet.