HRT wil in Monaco protesteren

Peterselieman

Hispania Racing heeft aangekondigd in Monte Carlo protest aan te gaan tekenen tegen het gebruik van geblazen diffusers in de Formule 1. De Spaanse renstal maakt in tegenstelling tot de concurrentie niet gebruik van het systeem en wil met het protest een statement maken.

"Als ze ermee doorgaan, zullen we protesteren. We denken dat het illegaal is en we zijn niet de enige," zei HRT-teambaas Colin Kolles tegen Racecar Engineering. Hij weet dat FIA-directeur Charlie Whiting eerder deze week een direct verbod voor de geblazen diffuser, maar hij kwam hier later op terug. "We proberen dit een halt toe te roepen, omdat de situatie meer en meer uit de hand gaat lopen," zei de Brit eerder.

Vele teams gebruiken de uitlaatgassen van de motor om extra neerwaartse druk te creëren. Dit doen ze zelfs als de coureurs geen gas geven. Het zorgt echter wel voor een hoger brandstofverbruik en schade aan de motoren. De zaak wordt op 16 juni door de Technical Working Group behandeld. Protesten tegen de diffuser zijn toegestaan. "Ik heb de teams gezegd dat we het verbod uitstellen, maar een protest is altijd mogelijk," zei Whiting.