'Nieuwe motorformule in F1 op losse schroeven'

Peterselieman

De nieuwe motorformule die vanaf 2013 in de Formule 1 in moet gaan wordt mogelijk geschrapt, zo meldt Auto Motor und Sport. De 1,6 liter viercilindermotoren kunnen niet op steun van de fabrikanten, omdat onder meer de ontwikkelingskosten te hoog zijn. Daarom zal mogelijk de huidige 2,4 liter V8 blijven.

FIA-president Jean Todt wil morgen in Barcelona met de fabrikanten om tafel om te praten over de plannen. Ferrari was al tegen de nieuwe motor, Renault wil zich niet voor de lange termijn aan de Formule 1 verbinden en dat is voor Mercedes reden om de mening te doen kantelen. De bedoeling van Todt was om onder meer Volkswagen binnen te halen, maar dat bedrijf kiest voor de rallysport, terwijl Toyota en Honda niet terug willen keren. Daarnaast lijken de plannen van Craig Pollock met PURE slechts uit de koker van de FIA te komen.

Ook Formule 1-baas Bernie Ecclestone is tegenstander van de nieuwe krachtbron. "De FIA heeft de beslissing over de motoren genomen op basis van onjuiste aannames. De autofabrikanten en teams moeten naar de FIA stappen met de boodschap dat het besluit destijds juist leek, maar met de kennis van vandaag verkeerd is gebleken."