College Rotterdam zegt vertrouwen op in wethouder

Redactie

Het Rotterdamse college heeft het vertrouwen opgezegd in wethouder van Werk, Sociale Zaken en Stedelijke Economie Dominic Schrijer (PvdA). Ook zijn eigen partij heeft genoeg van hem. Aanleiding is een ruzie over bezuinigingen in zijn armoedebeleid en de bijstand.

Schrijer wil maximaal 100 miljoen euro bezuinigen, maar het college, inclusief twee andere PvdA-wethouders, vindt dat te weinig. De wethouder dreigde eerder al op te stappen als hij nog meer geld opzij moet leggen.

"In het college is twijfel gerezen over de vraag of de wethouder de juiste persoon is om de beoogde bezuinigingen door te voeren", staat op de website van de gemeente. De acht wethoudersposten in het gemeentebestuur zijn verdeeld tussen PvdA, D66, VVD en CDA.

De PvdA-fractie heeft het vertrouwen in Schrijer ook opgezegd. Directe reden daarvoor zijn zijn uitlatingen over de 'asociale' bezuinigingen. Hierdoor zou een onwerkbare werkrelatie zijn gecreëerd. De PvdA heeft hem verzocht om per direct op te stappen.

"Juist nu ziet de PvdA het als haar primaire verantwoordelijkheid om aan het roer te staan bij het maken van deze keuzes", zegt fractievoorzitter Richard Moti. "Een verantwoordelijkheid die voortvloeit uit het ruime mandaat dat de kiezer in 2010 aan de PvdA in Rotterdam gegeven heeft."

Volgens Moti zou hiervoor weglopen de kwetsbaarste groepen in de samenleving het hardst raken. "Voor de PvdA is en blijft hier een belangrijke rol weggelegd", vindt hij. "Juist nu doet eerlijk delen ertoe."

Voor Schrijer komt het nieuws onverwacht. "Dat de coalitie akkoord zou gaan met de draconische voorstellen snap ik. Maar dat de PvdA daar ook in mee zou gaan, heeft mij verbaasd", zegt Schrijer tegen RTV Rijnmond. Volgens hem zit de partij niet meer op een lijn en wordt hij daar nu het slachtoffer van. "Dit is heel duidelijk een conflict en een groot meningsverschil."

De kans dat Schrijer weggaat, is naar zijn eigen inschatting groot. De fracties komen maandagmiddag bij elkaar om erover te praten. Hij zegt zelf ook over zijn lot te gaan nadenken.

Schrijer is al zeventien jaar actief in de Rotterdamse politiek. Hij was onder meer actief als deelraadslid van Charlois en in het dagelijks bestuur. In 2006 werd hij wethouder.

GroenLinks wil donderdag een extra raadsvergadering over de collegecrisis in Rotterdam. Fractievoorzitter Arno Bonte heeft daarvoor een verzoek ingediend. Bonte wil voorkomen dat de collegecrisis leidt tot bezuinigingen die de kwetsbaarste Rotterdammers treffen.


College Rotterdam zegt vertrouwen op in wethouder (Foto: Novum)