F1-teams tegen plannen Todt

Peterselieman

De Formule 1-teams zijn niet blij met de plannen van FIA-president Jean Todt om tijdens het seizoen weer enkele tests toe te staan. Ze vrezen dat de kosten flink toe zullen gaan nemen, waardoor de kleinere teams verder achterop zullen raken.

Operationeel directeur van Force India Otmar Szafnauer vindt het herinvoeren van de tests een stap terug in een tijd waarin er veel gedaan is om de kosten terug te brengen. "We willen het niet, waarom een stap terug in de tijd? Er zijn wat fundamentele dingen, waarbij we bij Honda, toen ik daar nog werkte, het niet mee eens waren, maar als ik terugkijk dan had voormalig FIA-president Max Mosley gelijk."

"Eén ding was de kwalificatie-auto, toen we nog kwalificatiemotoren gebruikten. Een enorme uitgave voor wat? Niets. Parc Fermé. Een ander fundamenteel ding om niet alleen van kwalificatiemotoren, maar ook van -auto's af te komen. Fantastisch, want het heeft de show er niet minder op gemaakt. Motoren moeten langer meegaan, weer iets dat goed is. Versnellingsbakken die langer mee moeten gaan, weer een fundamentele zaak die goed is. Al deze zaken hebben de kosten naar beneden gebracht zonder iets aan de show te veranderen."

"Het niet testen tijdens het seizoen bespaart veel geld. We hebben nu geen testteam en wat zou er gebeuren als we wel tijdens het seizoen mogen testen? We zitten nu op negentien tot twintig races per jaar en de crew wordt al maximaal ingezet. Nu vraag je ze ook nog om twee tot drie extra tests te doen. Je krijgt weer twee teams, waardoor de kosten enorm op gaan lopen. Waarom een stap achteruit op dit gebied? De kosten per testkilometer lopen namelijk stevig op."

De teams vinden een oplossing van meer testen op de vrijdagen een beter idee. Door wat extra sets banden toe te staan kunnen teams ook jonge rijders inzetten om ze zo ervaring op te laten doen. Mocht Todt doorzetten met zijn plannen dan kan hij deze dankzij de tegenstand van de teams pas in 2013 invoeren.