IJshockeyers Zweden en Finland naar finale WK

Peterselieman

De finale van het WK ijshockey wordt een Scandinavische burenruzie tussen Zweden en Finland. Zweden won vrijdag van titelhouder Tsjechië, Finland klopte in de andere halve finale Rusland. De Russen waren vorig jaar nog verliezend finalist. Zondagavond spelen Zweden en Finland de finale. Tsjechië en Rusland spelen enkele uren eerder in de troostfinale.

Zweden en Tsjechië maakten er in Bratislava twee perioden lang een spannende wedstrijd van. Na twintig minuten was het nog 0-0, maar in de tweede periode zette Patrik Elias de Tsjechen op voorsprong. Patrik Berglund en Mikael Backlund maakten er echter 2-1 van voor Zweden.

In de derde periode zetten de Scandinaviërs door. Jimmie Ericsson en Marcus Kruger zorgden voor 4-1 voor Elias weer scoorde. Berglund bepaalde met zijn tweede treffer de eindstand op 5-2.

Finland hield tegen Rusland in een gelijkopgaand duel het doel schoon: 3-0. Mikael Granlund maakte vijf minuten in de tweede periode de 1-0 en pas na zeven minuten in de derde periode verdubbelde Jani Lajunen de marge. Twee minuten later benutten de Finnen een powerplaysituatie om de 3-0 te maken. Die kwam van de stick van Jarkko Immonen.


IJshockeyers Zweden en Finland naar finale WK (Foto: Novum)