Blatter krijgt landen Oceanië achter zich

Olga Kroeders

Sepp Blatter is druk bezig met zijn herverkiezing als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. De 75-jarige Zwitser verzekerde zich van de steun van de elf lidstaten uit  Oceanië. Dat meldt David Chung, voorzitter van de Oceania Football Confederation, vandaag.

Volgens Chung krijgt Blatter hun stem omdat de FIFA onder zijn leiding een aanwijsbaar positieve invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de sport en de populariteit in de regio. De onafhankelijke bonden van  Oceanië mogen zelf besluiten op wie ze stemmen, maar Chung verwacht na vandaag 'eenheid en transparantie' van de lidstaten.

Chung is oorspronkelijk vice-president van de OFC, maar neemt de taken waar voor de geschorste president Reynald Temarii. De Tahitiaan werd geschorst door de FIFA naar aanleiding van zijn betrokkenheid bij het corruptieschandaal rondom de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 in december.

Eerder verzekerde Blatter zich van de steun van UEFA-preses Michel Platini en de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL. Op 1 juni wordt op het FIFA-congres in Zürich de preses voor de komende termijn gekozen. Mohammed bin Hammam, president van de Aziatische voetbalbond, is de enige uitdager van de Zwitser. 208 bonden hebben stemrecht.